Support Side for VNWA fra DG8SAQ Tom Baier

 http://www.mydarc.de/dg8saq/VNWA21/index.html

Denne webside indeholder beskrivelser og link til dokumenter
som jeg har skrevet i forbindelse med brugen af den vidunderlige
Vector Network Analyzer
VNWA2, VNWA3 and VNWA3E
designet af DG8SAQ Tom Baier
og som kan købes af Jan Verduyn
via SDR-KIT
www.sdr-kits.net webshoppen
Find også et Yahoo Forum udelukkende for VNWA "lover's" på linket:
http://groups.yahoo.com/group/VNWA/

På HAMRADIO 2012 i Friedrichhafen havde DG8SAQ Tom Baier en presentation af VNWA
om lørdagen den 23 Juni kl. 14:00, og jeg have fornøjelsen at optage foredraget.

Jeg har produceret en Tysk og English sproget version, nu publiseret på YouTube, og som også kan downloades fra min VNWA support hjemmeside http://www.hamcom.dk/VNWA (hvor du er nu !!).
DG8SAQ's Powerpoint presentation på Tysk er oversat til Engelsk og Dansk og til rådighed som pdf filer, foruden et Engelsk tekst dokument, også i pdf format, med Transcript af Lyd sporet, så man kan studere foredraget i detaljer.
Dette Transcript dokument brugt for at indtale det engelske lydspor og kan oversættes til andre sprog. Hvis du har lyst hertil så host'er jeg gerne din oversættelse på denne side.

En dansk sproget video er på beddingen.

 

 Klik her for at komme til en side med alle links til disse video'er og dokumenter

 

2014 versioner af SOLT kalibrerings ark på engelsk findes nedenstående


Alle målinger samt beskrivelse af anvendt HP85033C 3.4mm calibration kit

 

1A.  Rosenberger Cal Standard rev3.pdf 
Opdateret version pr. December 2013 hvor der er mindre ændringer til kalibration indstillinger for Female Female Thru/Open adaptor samt indført data for en Male Male Adaptor så informationerne passer til det nyligt introducerede "SDR-Kits Calibration Kit of Rosenberger parts" 

1B.  Rosenberger Cal standards rev2.pdf
Dette dokument forklarer hvordan man indstiller de forskellige parametre i VNWA Softwaren, for at opnå en kvalitets kalibrering, ved benyttelse af Rosenberger's Female Short, Open og Load (SOL) kalibration standarder, som benytter en Female-Female adaptor som Open standardsamt til Through (T) kalibration.
Den komplette kalibration kaldes SOLT. Da der findes meget nøjagtige måledata for Rosenberger's kalibrations kit, er det blevet "et Master kit" for "VNWA verdenen" når man også tager prisen i betragtning, idet et professionelt kalbrations kit er ekstremt dyrt.
Rosenberger SOLT kit'et kan købes af en tysk boende person, direkte fra Customer Service hos Rosenberger Hochfrequenztechnik GmbH & Co. KG, men " os med andre adresser" kan kun købe hos nationale distributører, og de kræver volumen ordrer (f.eks. 10 stk. af hvor type) og til ganske forhøjede priser. Så find en Tysk ven !!! 

2. Amphenol Connex Cal standards rev3.pdf
Imidlertid findes det et Amphenol Connex (SOLT) Kalibration kit, i både Male og Female version, som kan købes på webshoppen hos SDR-Kits, til fornuftige priser.
I dokumentet finder du de relevante data for indstilling af VNWA softwaren, for at opnå en kvalitets kalibrering, og dette SOLT kit er ret identisk med Rosenbergers kit op til 500MHz, og med ret lille forskel op til 1.3GHz, som er grænsen for VNWA'en, forudsat at de oplyste data bliver benyttet.

3. Hvad nyt er der vedrørende Rosenberger Cal standards Rev2 og Amphenol Connecx Cal standards rev3 ?
Når man kalibrerer, ved brug af de data som findes i ovenstående to dokumenter, med hensyn til kalibrations indstillingene i VNWA softwaren, vil man være sikker på en kvalitets kalibrering, når man måler S11 og S22 data, for måleobjektet under test (ofte kaldt DUT (Device Under Test). I praktiske vendinger er S11 og S22 impedansmålinger, og man foretager en SOL kalibration ved brug af Short, Open and Load standarderne. Imidlertid når man måler på et gennemgangs filter f.eks. et lavpas filter, må man også foretage en T (Through) kalibration, hvor VNWA TX port (som er den eneste der bruges ved SOL kalibration) er forbundet med VNWA RX porten. Normalt har man forbundet to korte test kabler til TX og RX portene, begge med en SMA male konnektor i begge ender. Under S21/S12 (Through) kalibrationen, forbinder man de to testkabler (med SMA male) med en SMA Female-Female adaptor, for at skabe en signal vej mellem TX og RX portene. Efter kalibrationen fjernes denne  Female-Female adaptor, da den for det meste ikke har nogen funktion under målinger, og den forsinkelse denne Female-Female adaptor introducerer under S21 kalibrationen, skal der kompenseres for, som sikrer at S11/S22 og S21/S12 målingerne har korrekte fase relationer.
Fra VNWA software version 36.2.xm er der sørget for denne kompensation ved at indtaste Thru adaptorens delay i Calibration Settings.
   
Klik på den understregede tekst nedenstående for at få dokumentet vist:


2014 Rosenberger/Fairview Microwave male Cal standards  -Engelsk version

2014 Rosenberger Cal standards_rev4.pdf     -Engelsk version

2014 Amphenol Connex Cal standards rev4 page1.pdf - Engelsk version

2014 Amphenol Connex Cal standards rev4 page2.pdf - Englisch version

Rosenberger Cal standards rev2.pdf

Amphenol Connex Cal standards rev3.pdf

Klik på den understregede tekst nedenstående for en download af dokumentet:

2014 Rosenberger/Fairview Microwave male Cal standards  og

2014 Rosenberger Cal standards_rev4.pdf             -Engelsk version

2014 Amphenol Connex Cal standards rev4 page1.pdf  og

2014 Amphenol Connex Cal standards rev4 page2.pdf  -Engelsk version

Rosenberger Cal standards rev2.pdf

Amphenol Connex Cal standards rev3.pdf

4. Instruktion for brug af SMA Load Testbox.pdf
En vigtig detalje at notere sig, er at enhver kalibration Load skal have sin modstandsværdi udmålt, da den varierer fra enhed til enhed (som nominelt er 50 ohm) med op til 1.5 ohm. Jeg har konstrueret et simpelt testudstyr for måling af Load modstandens værdi, for Rosenberger eller Amphenol Connex Load, med 0.1% nøjagtighed. For dem der er interesseret kontakt mig blot for diagram og PCB layout.

5. How to measure on SOL calibration kits_REV1.pdf
Som supplement til ovenstående 4 dokumenter er dokumentet How to measure on SOL calibrations kits_REV1.pdf værd at studere. Her kan man bl.a finde lager numrene for Rosenberger Female SOLT Calibration kit, samt studere de tekniske data. I dokumentet forklarer jeg også , hvordan jeg har beregnet de data der er i Rosenberger Cal standards rev1.pdf .
I dokumentet er der også en stor del målinger på hjemmelavede N konnektor Short, Open and Load calibrations kit. Men brug ikke for meget energi på at lave sådanne N kalibrations kit, ud over at bruge informationer som "teknisk underholdning", da jeg om kort tid bringer beskrivelse af hvordan man lver et "super" hjemmelavet N kalibrations Kit meget simplere lavet og som kan reproduceres af alle med ensartede data. 

6. T-Check testing
Rohde & Schwarz har udviklet en matematisk metode, som kan kontrollere kvaliteten af en udført VNWA SOLT (Short Open Load Through) kalibration. Imidlertid er det en simpel sag i VNWA softwaren at indsætte en publiseret tekst streng i et "Custom trace" (en VNWA feature/funktion) og udføre et sæt forward og reverse målinger, hvor S21 Thru Female-Female adaptoren er udskiftet med en Female-Male-Female adaptor, på hvilke det tredie ben er forsynet med den Load, der blev benyttet under kalbrationen. Den teoretiske baggrund kan studeres ved at hente Rohde & Schwarz T-Check softwaren, som jeg har tilladelse til at publisere frit. Der er en pdf file og en zip fil tilgængelig nedenstående. 

Klik på den understregede tekst nedenstående for at få dokumentet vist:
Instruction for use of SMA Load Testbox.pdf

How to measure on SOL calibration kits_REV1.pdf

T-Check.pdf

Klik på den understregede tekst nedenstående for en download af dokumentet:
Instruction for use of SMA Load Testbox.pdf

How to measure on SOL calibration kits_REV1.pdf

T-Check.pdf

T-Check.zip

Tutorial om korrekt forbindelse af VNWA2 og VNWA3 til PC'ens USB porte.
Det har vist sig at man kan få problemer når man bruger signalgenerator med AM og FM modulation at der kommer støj i modulation hvis VNWA2 eller VNWA2 deler en intern USB Hub. 

Klik på den understregede tekst nedenstående for at få dokumentet vist:

Tutorial about how to use USBView.pdf

 Klik på den understregede tekst nedenstående for en download af dokumentet:

Tutorial about how to use USBView.pdf

Besøg denne VNWA support side, da den med mellemrum vil blive opdateret med nogle af de mange dokumenter jeg har skrevet i fortiden, samt nok mere interssant, hvad der måtte komme af nye tiltag.
Du er altid velkomme til at kontakte mig på kurt@hamcom.dk
Forøvrigt kan VNWA softwaren hentes og installeres frit og benyttes uden at eje en VNWA. Hermed kan du få et godt indblik i hvad dette fantastiske Instrument kan gøre for dig. Som en del af VNWA installationen vil du finde en meget fin bruger vejledning (Helpfile). Linket til softwaren er:
http://sdr-kits.net/DG8SAQ/VNWA-installer.exe

Venlig hilsen

Kurt Poulsen

Dansk Radioamatør med kaldesignal OZ7OU